Drage skavtinje in skavti
Monte Summano je za nami, za nami je zanimiva izkušnja in tudi ene vrste Evrovizija za izbor himne Alpe Adrija. Ker je bila konkurenca huda, smo bili zmagovalci vsi, mi smo dobili naziv simpatičnosti in ta himna je bila izbrana za izmenjavo Luči miru 22.12.2012 v Poreču. Besedilo je napisala Marija Koren na melodijo pesmi Nikoli slabe volje.


FILMI MIRA PIVARJA

PRVI DAN V MONTE SUMMANU, 8. 9. 2012
PRIHOD, NASTANITEV, DVIG ZASTAV, DELAVNICE VEČERJA, NOČNI POHNOD Z BAKLAMI NA MONTE SUMMANO - FILM SPODAJ.
http://www.youtube.com/watch?v=9EfmrJQMg9k

DRUGI DAN DOPOLDNE V MONTE SUMMANU - JUTRANJI VZHOD NA VRHU, ZAJTRK, TOMBOLA, HIMNE - NA SPODNJI POVEZAVI
http://www.youtube.com/watch?v=aef7u42M1HI

DRUGI DAN POPOLDNE - SVETA MAŠA, ZAKLJUČEK, SLOVO - NA SPODNJI POVEZAVI
http://www.youtube.com/watch?v=3HUl8_3-8mUAA himna - slovenski predlog
in še besedilo:


Ostali predlogi skozi Mirotovo kamero:
predlog 1
predlog 2
predlog 3
dobrodošli.JPG

Letošnje poletje je v meni odmevala pesmica »nikoli slabe volje«, ki se je ponovno »zbudila« v meni, ko smo jo julija prepevali na duhovnih vajah. Bila mi je zelo všeč in se mi zdi prav skavtska (8. skavtski zakon ). Ko je prišlo vabilo, za predlog himne AA, se mi je na to melodijo » obesilo« nekaj besed, ki sem jih premetavala malo sem in tja, tako da je nekako pasalo. Predlog sem vam poslala, ker sem to čutila kot dolžnost, nisem pa računala za kakšno »uvrstitev«. Besedilo je kratko in skromno, pa vendar vsaj meni, ker sem se veliko ukvarjala z njim, nekaj pomeni. Moram priznati, da trditev »jezik ni ovira«, za mene ne drži povsem in je to predvsem velika želja in cilj. Sem pa na tem srečanju spoznala,da je v odprtosti, sprejemanju drug drugega in prijateljstvu ta ovira resnično manjša. Do sedaj sem se na srečanjih AA, izmenjavi LMB, kjer sem bila, bolj izogibala italijanskim in avstrijskim skavtov, ker jezik…Sedaj pa moram reči, da so me italijanski skavti, fratelli e sorelle prav navdušili. Odlično so pripravili in izpeljali to praznovanje od sprejema, namestitve, programa, delavnic, hrane , maše do slovesa in odhoda. Čudovit se mi je zdel tudi izbor himne in odločitev komisije. Zdi se mi prav, da se pustimo malo italijanskim skavtom, ki so bolj temperamentni, živahni , da nas okužijo z njihovo energijo. Doživela sem njihovo sprejetost, potrpežljivo razlago, da bi se razumeli, skratka sploh niso nek bav, bav.
Seveda sem bila zelo vesela in hvaležna za vsak prevod. Hvala, Ester za vse generalne prevode in hvala vsem drugim, zlasti v skupini orhideja za vsa dodatna in konkretna navodila. Hvaležna sem za ponovno spoznanje, da padajo ovire,če nekoga bolje spoznaš, če si odprt in dobronameren.
Izbrali ste me, da preberem slovensko prošnjo pri maši. Hvala za zaupanje. O, da bi jo Bog uslišal: »…da bi prinašali med ljudi razumevanje, sprejemanje različnosti in ljubezen…«.
Dragi slovenski bratje in sestre. Med vami in z vami sem se odlično počutila. Združevala nas je pot, čeprav v petih avtomobilih, pa vendar smo se vsi zbrali na postajališču in dodelali naš predlog himne. Žal mi je, da nismo enako navdušeno peli, ko smo se vračali ( preden smo se poslovili).
Pa poskusimo znova. » Smo bratje, sestre…. Naj ne bo med nami, ki govorimo isti jezik, jezik ovira, ker povemo kaj premalo ali kaj preveč.
Bog je velik, Aleluja! Bodimo velikodušni! Srečno pot!

Marija Koren - Marljiva sova


skupna.JPG

karta.JPGoglejski križ.JPG

kriz.jpg

skupna vsi.JPG
Kar nekaj priprav je bilo za nami, nekaj dogovarjanj glede prevozov in stvari, ki smo jih moralo postoriti na poti do svetišča na gori Monte Summano , kjer smo skupaj z drugimi odraslimi skavti praznovali desetletnico druženja Alpe Adria skavt.

Na pot nas je odšlo 18 skavtov iz osmih bratovščin. Zbrali smo se na zadnji bencinski črpalki pred mejo, se prisrčno objeli, pozdravili in že smo bili v akciji. Zapeli smo naš – Marijin predlog himne Alpe Adria in povadili Kranjskega Janeza, pesem s katero naj bi se predstavili na večernem programu. Nato pa hitro naprej. Čez slabe tri ure smo prispeli do Santorsa, kjer smo od blizu že videli hrib, v daljavi pa znamenje na njem. Hitro smo se odpeljali po ovinkasti in strmi cesti do našega izhodišča, izletniške točke krajanov na Colletto di Velo na višini 996 m, kjer so nas pričakali domači skavti - menihi iz samostana na Summanu.

Pozdrav in še formalnosti pri prijavi, prerazporeditev prtljage v eno vozilo. Takoj smo bili naključno razdeljeni po skupinah imenovanih po zeliščih in rožah rastočih na tej gori. V spremstvu samostanskih bratov smo po gorski cesti odšli peš do cca 3,5 km oddaljenega tabornega prostora, pod 1296 m visoko goro. Pot ni bila naporna, ob njej so se odpirali razgledi po dolini in vedno bližje nam je bilo znamenje na vrhu. Na vrhu so nas zopet lepo sprejeli in nam pohodnikom ponudili pijačo in hrano. Takoj smo se porazdelili po ležiščih in kmalu zatem je bil sklican slavnostni krog z dviganjem skavtskih zastav in zastav vseh štirih narodov. Po zaključnem krogu smo se zbrali po delovnih skupinah, si izbrali klic in takoj začeli z delom po delavnicah. Izdelati smo si morali darilce, okrasiti kamen, škatlico in vrečo iz papirja, okrasiti svinčnik in izdelati drevo iz revije. Vmes smo peli, se pogovarjali, izmenjavali izkušnje, se spoznavali. Kaj kmalu je sledila večerja. Okusna enolončnica, za drugo jed pa smo morali poskrbeti sami. Delili smo jo med prijatelje, prav tako pa smo tudi mi poskušali jedi drugih.

Po večerji se je začel slavnostni del ob tabornem ognju. Italijanski skavti so predstavili potek rojstva skupnosti Alpe Adria skavt. Samo rojstvo skupnosti je bilo upodobljeno s štorkljo, ki je v kljunu prineslo culo z detetom AA. Še malo smo zaplesali, si izmenjevali sveče in v tišini v procesiji z lučkami odšli k veličastnem znamenju na vrhu gore Monte Summano. Velik, 16 metrski križ, z velikim trpečim Jezusom, je zelo fascinanten na pogled. Res se čuti veličastvo stvarstva, moč, ki ga obdaja, prisotnost Vsemogočnega. Začutiti je bilo povezanost skupnosti, ko so križ osvetlile vse naše lučke, ko smo z roko v roki, objeti zmolili večerno molitev in zapeli angelčka. Kot znamenje z neba se je v tem trenutku nad nami na nebu utrl en zelo dolg zvezdni utrinek. Za tem smo zopet v tišini odšli proti prebivališču.

Zjutraj nas je pričakal lep sončen dan. Kar brez telovadbe smo se odpravili na zajtrk. Ker je bilo še nekaj časa, do začetka aktivnosti, smo se nekateri odpravili še enkrat na vrh gore, drugi so malo potrenirali himno ali se preprosto družili. Prav kot ponoči je križ na gori deloval mogočno - močno. V sončni svetlobi je bil še bolj viden Jezusov trpeči obraz, ponoči so bili nakazani samo obrisi. Močnih vtisov sem odšel nazaj.
Zopet smo se zbrali po skupinah in zasedli prostor za skupno akcijo, imenovano tombola.
Voditelja sta iz vreče vlekla kartice, mi pa smo na tablico postavljali žetone. Stvar se je zelo razživela, bila pa je uvod v pevski del, ko smo posamezni narodi predstavljali svoj predlog pesmi za himno Alpe Adria skavt. Slovenci smo bili prvi na vrsti in smo s pesmijo Smo bratje, sestre zbrani štirje narodi kar dobro ogreli občinstvo in poželi velik skavtski aplavz, še posebno z refrenom Bog živi vse nas skavte v Alpe Adrii. Predloge so predstavili še Italijani, naši zamejci in Hrvatje. Na koncu je strokovna komisija odločila, da smo Slovenci najbolj simpatični, od poslušalcev pa smo dobili tudi najdaljši aplavz. Himna Alpe Adria na koncu ni bila izbrana, se pa bo vsako leto na sprejemu Betlehemske luči miru pela pesem enega naroda.
Letos bo tako v Poreču predstavljena naša himna.
Po pevski delavnici je sledila še uradna slovesnost nato Sveta maša v cerkvi, kjer smo skupaj sooblikovali bogoslužje. Med prinešenimi darovi je bil tudi križ Alpe Adria. Posamezne dele križa so prinesli predstavniki vseh sodelujočih narodov in tak je bil kasneje obešen v cerkvi, kot spomin na jubilejno srečanje AA skavt.

Sledilo je še kosilo z obveznimi »makaroni« za predjed in ostalimi dobrotami ter obvezno napitnico. Ker se je dan že prevešal v drugo polovico je sledil še hiter zaključek srečanja s slikanjem, predstavitvijo skavtov, ki so se na tem kraju srečali pred desetimi leti, obveznim plesom, v tišini spuščanje zastav in petjem Pesmi slovesa.

Še pospravljanje tabora in nato peš na izhodiščno mesto, kjer smo se Slovenci razšli in se odpeljali proti domu.

Prijetno je bilo druženje z vsemi udeleženci, hvala organizatorjem italijanskim skavtom za vse. Mislim, da je ZBOKSS s svojim sodelovanjem in številu nas skavtov iz Slovenije kar pustil vtis, je pa škoda, da nismo mogli bolj sodelovati z organizatorji, kar pa je bilo glede pomanjkanja časa in zahtevne organizacije razumljivo.

Hvala Bogu za praznovanje, lepo vreme in brez nezgod srečno pot.

Marijan – Rohneči bober


Fotografije na povezavi: https://picasaweb.google.com/105527198949390124011/MonteSummano8In992012?authkey=Gv1sRgCPjdx9Oz9r_kew


INFORMATIVNE PRIJAVE ZAKLJUČENE!!

INFORMATIVNE PRIJAVE V TEKU !!!10 let Alpe Adrije - Monte Summano 2012

Drage skavtinje in skavti

Bliža se veliki dogodek, praznovanje 10 letnice Alpe Adrije na Monte Summanu. To bo priložnost za vse nas da se srečamo s skavtinjami in skavti iz drugih dežel, da vidimo kako živijo skavtstvo drugod. Tisti, ki so se udeležili prvega srečanja na Monte Summanu, se ga z veseljem spominjajo še danes. Zakaj ne bi tudi drugi v svojo malho spravili še enega nepozabnega spomina?

Osnovni podatki so že objavljeni na Wikiju: http://zbokss.wikispaces.com/10+let+AA+-+Monte+Sumanno+2012. Organizatorji želijo, da se prijavljamo skupaj, zato vam posredujem prijavnico. Prijave zbira Marija Peteh na elektronskem naslovu peteh.marija@gmail.com.

Izpolnjena prijavnica predstavlja informativno prijavo in te se zbirajo do 10.7.2012.

Če nas bo informativno prijavljenih 40 ali več, bomo organizirali avtobusni prevoz. Avtobus bo peljal od Celja, do Ljubljane, proti primorski in do cilja. Vso pot bo pobiral potnike na različnih točkah ob poti. Te točke lahko predlagate sami. To naj bodo točke, kjer lahko parkiramo avtomobile in ki niso od poti avtobusa preveč oddaljene (blizu avtoceste, brezplačna parkirišča). Tudi cena avtobusnega prevoza je zaenkrat informativna.

Če bo prijavljenih manj kot 40 udeležencev, bomo šli z avtomobili. Ker smo skavti varčni in skrbimo za okolje vas prosimo za podatek koliko prostih mest imate še v avtomobilu. Lahko pa tudi zapišete, če ste že sami zapolnili avtomobile.

Po 10.7.2012 bomo prijavljene obvestili o načinu kako bomo šli in vas pozvali k plačilu izbranega aranžmaja. Vse prijave bomo posredovali tudi organizatorjem in izvedli plačilo stroška bivanja na Monte Summanu.

Lep skavtski pozdrav
external image cleardot.gif
MarijaV vednost vam posredujem program, kot je zamišljen. Zelo verjetno bomo organizirali avtobusni prevoz in odšli na dogodek skupaj. Cene bivanja so spodaj, dodati je potrebno še nekaj stroškov za prevoz. Prijavljamo se skupaj. Več informacij sledi.DESETLETNICA BRATOVŠČINE ALPE ADRIA SCOUT
Hrib Summano, 8/9 septembra 2012
»SKUPAJ ZA PRIHODNOST«

Od leta 1300 vse do ukinitve so Samostan na hribu Summano vodili Brate Jeruzalemskega reda. Radi so pogostili romarje in popotnike, ki so potovali tam mimo. Tudi vas bodo sprejeli patri in nekateri popotniki, ki bodo potem vedno z vami tista dva dneva, ki ju bomo preživali skupaj za praznovanje desetletnice nastanka Bratovščine Alpe Adria Scout.

Program:
Sobota, 8/9:
Sprejem na Colletto di Velo (996 m) od 14.30 do 16.00. Nato vzpon na Hrib Summano (1296 m). Pot je dolga 3,30 km, višinska razlika 300 m in čas hoje ura in pol.
Na razpolago bo kombi za prevoz prtljage.
Kdor težko hodi bo lahko prišel do vrha Summano z avtomobilom.
17.00 Dviganje zastave in začetek srečanja: delavnice.
19.00 Večerja (na razpolago bo ena jed) za ostalo poskrbite sami in delite s prijatelji.
20.30 Taborni ogenj in nato spanje

Nedelja, 9/9:
9.00 Dejavnosti in igre
11.00 Uradna slovesnost
11.30 Sveta maša
13.00 Kosilo v celoti (prva in druga jed, sladkarija itd)
14.30 Zaključni krog

Za prihod do Summana je treba iti v Schio (po navadni cesti) ali izstopiti pri Thiene-Schio, (kdor bo potoval po avtocesti A 31). Nato je treba potovati v Santorso, San Ulderico, Bosco di Tretto do Colletto di Velo in Summano. Postavili bomo cestne indikacije. http://g.co/maps/35ky4
Stroški: 18,00 € kdor bo spal v šotoru ali na skupnem ležišču. 23,00 € kdor bo spal v sobi in 13,00 € kdor bo prišel samo v nedeljo (zajtrk in kosilo). Za spanje je poleg sob (48 + 14 postelj) možno postaviti svoje šotore ali spati na skupnem ležišču brez postelj. V tem primeru naj vsakdo prinese ali zložljivo ali gumijasto posteljo ali kako drugo podlago. V ceno so všteti tudi stroški za organizacijo in najem šotora.

Prijaviti se je treba do 31. julija s pologom predujma vsaj 10,00 € na osebo in to za vse, tudi za tiste, ki pridejo samo v nedeljo. Predstavniki države ali dežele lahko plačajo z enkratnim predujmom na naslov Anna Maria Saccardo – bančni račun Iban: IT 95E 08807 60490 015008008408 Banca S. Giorgio e Valle Agno ali pa preko Poste Pay številka 4023 6006 0548 2027 (navedite kot razlog desetletnico Alpe Adria in število sodelujočih). Po elektronski pošti pa boste sporočili imena sodelujočih in način spanja (postelja, skupno ležišče, šotor).

Poleg veselja za skupno srečanje pripravite še:
- tipičen ples vaše dežele, ki ga boste naučili ostale
- Predlog za himno Alpe Adria. Bo tudi stroga žirija!!! Zmagovalec bo nagrajen.
- V soboto pripravite delavnice: recimo narediti popotnikovo bisago ali spominček na tabor ali kaj podobnega na temo romarji/popotniki.
Draga skavtinja, dragi skavt
Naša ZBOKSS sodeluje tudi v Bratovščini Alpe Adria (AA). Kot ste slišali že na Svetu, letos praznuje AA 10 obletnico . To skupno praznovanje se bo odvijalo na gori Monte Summano (kjer se je gibanje začelo) 8.9.2012 – 9.9.2012. Slovenci smo enakvredni ustvarjalci dogodka. V ta namen je potekalo srečanje predstavnikov skavtov iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Avstrije 19.2.2012 v Čezklancu v Italiji. Slovenijo smo zastopali Božena, Marija in Marijan.
Dogovorili smo se, da bo cena čimbolj sprejemljiva (konkretni pogoji bodo okvirno znani do sredine marca), prijave bodo zaključene do konca julija, prijavljamo se skupaj – ni individualnih prijav.
Lahko spimo v šotorih, lahko v hiši. Na 1000 m je koča, cerkev, 50 ležišč v sobah in 50 skupnih ležišč. Do prostora je mogoče priti z avtomobili, zaradi slabše ceste kraj avtobusom ni dostopen, je pa mogoče prepeljati prtljago s kombiji in opraviti vzpon peš (1 ura).
Geslo za katero smo se dogovorili je Skupaj za prihodnost (skupaj naprej, skupaj v bodočnost?) – Kaj je lepše?
Svojo ustvarjalnost imamo možnost izraziti na glasbenem področju. Išče se preprosta himna, vesela melodija, preprosta štirivrstičnica, po možnosti prevedena v vse 4 jezike in se tudi v 4 jezikih poje. Dragi skavti, kar hitro na delo, svoje predloge pošljite po možnosti objavite na Youtubu, da se jo lahko naučimo. Na Monte Sumannu bomo himno predstavili in tam bo potekal izbor Himne AA.
Tudi za tiste, ki vam je bližje oblikovanje je na razpolago izziv – priprava logotipa AA. Zaželjeno je, da logo vsebuje elemente znaka Alpe Adria, gesla v vseh jezikih, napis Monte Sumano in datum, mogoče tudi 10 let AA.
Tukaj imamo manj časa. Do sredine marca naj bi predloge – skice posredovali, do konca aprila bi bil izbor zaključen. Izbrani logotip bo osnova za pripravo nalepk.
Tiste, ki imate z AA več izkušenj in bi zmogli pripraviti tekst dolg 10 vrstic prosimo za pomoč. Tekste posredujte prosim na moj eletronski naslov: mbozeg@gmail.com.
Tema kratkega prispevka je: kako smo doživeli teh 10 let, smisel sodelovanja in izkušnje v AA. Prihodnost bi opisali s kratko frazo – en udarni stavek.
Toliko informacij za prvič. Veliko dela nas čaka, s svojo ustvarjalnostjo na plan. Nekateri ste doživeli v okviru AA že marsikaj, nekateri še nimate posebnih izkušenj. Če se radi družite z drugimi, če vam je zanimivo srečevati druge ljudi tudi drugih jezikov in navad, izkoristite to priliko in razmislite o vikendu 8.- 9.9 2012 kot o AA vikendu.
Lep skavtski pozdrav
Marija