"Skavt je prijatelj vsakomur in vsem skavtom brat."


Prijatelj


Običajno si prijatelje izbiramo, nekoga sami sprejmemo za svojega prijatelja. Skavtovo prijateljstvo ni omejeno le na nekaj oseb. Skavt je odprt do vsakega človeka in vsak človek naj v skavtu odkrije svojega prijatelja - človeka, ki mu lahko zaupa, na katerega se lahko zanese, nanj računa, za katerega ve, da mu bo v oporo. "Pravega prijatelja spoznaš v stiski." pravi pregovor. Skavt je zato človek, ki je sposoben ustvarjati prijetne odnose, se izogiba napetostim in jih ne povzroča.

Lahko je biti prijatelj nekomu, ki ga vidiš le občasno in to takrat, ko se domeniš. Zahtevnejše pa je prijateljstvo s tistimi, s katerimi si deliš tudi nekatera področja življenja: družinski člani, sodelavci, sosedje, sorodniki.

Skavti smo najprej sami notranje urejeni ljudje, brez notranjih konfliktov. Le tisti, ki je notranje miren, bo lahko okoli sebe širil mirno ozračje. Kdor je notranje neurejen, bo okoli sebe širil nemir in napetosti. Ta zakon je skavtom zdravilo proti individualizmu, saj vidimo v vseh ljudeh svoje brate in sestre, ki smo otroci istega nebeškega Očeta.

Brat


Poseben odnos imamo do skavtov saj smo vsi člani velike duhovne družine. Pri tem je prav, da se spomnimo, da ima skavtstvo mednarodno razsežnost. S skavtsko obljubo smo postali člani »velike skavtske družine«.
Bratstvo – sestrstvo se kaže v domačnosti. Ta domačnost sega v vse trenutke našega srečevanja in ni omejeno le na čas, ko smo na skavtskih srečanjih.

Priporočljivo je, da se skavti med seboj tikamo.

Skavt bo drugemu skavtu blizu še posebej v času stiske, preizkušnje, bolezni.