external image logotip1445px.jpg

Evharistija

Božji dar za življenje


Uradna stran: http://evharisticni-kongres.rkc.si/

Povabilo načelnika Dragota za pomoč: vabilo za redarsvo

Dve fotogaleriji z dogajanja na Evharističnem kongresu: sobota - priprave in nedelja . (foto: MM)

Odrasli skavti, ki smo sodelovali na Evharističnem kongresu smo prejeli zahvalo voditelja odbora za pripravo - škofa Andreja Glavana.


Vtis br. Primoža po končanem Evharističnem kongresu:

Evharistični kongres je sedaj že za nami. Zame je bil veličasten dogodek. Poleg tega, da se je danes zbrala skupaj vsa Slovenija, mogočnost petja in igranje orkestra, da smo dobili blaženega mučenca, da smo se srečevali z mnogimi znanci, sem bil posebej ponosen tudi na vas, odrasli skavti. Srečeval sem vas na vsakem koraku. S svojim redarstvom na stadionu in dvorani ste bili močni pričevalci dejavnega kristjana, hkrati pa ste se lahko udeležili same slovesnosti. Vesel pa sem bil tudi, da ste bili navzoči tudi v procesiji in med prjemniki obhajila od kardinala Bertoneja. Zelo me je nagovotril prizor majnih otrok, ki so pritekli na stadion tik pred mašo. Ta majhna bitja verjetno niso čutila veličastnosti dogodka, vendar pa je njihov tek izražal lahkotnost in osvobojenost. Meni so pokazali, da sta to darova, ki jih prejemamo tudi z globokim obhajanjem evharistije.
Še eno znamenje je bilo močno zgovorno: Ko smo duhovniki začeli izgovarjati posvetilne besede, so se zrušile relikvije bl. Lojzeta Grozdeta in padle na tla. Zakaj se je to moralo zgoditi ravno v tem trenutku? V trenutku, ko je Kristus znova prihajal na svet v svojem Telesu in Krvi, so padli po tleh tudi koščki Lojzetovega telesa. Kristus se izroča nam v roke, Lojze je bil izročen ljudem v roke.
Kongres je sedaj že za nami. Že danes pa me obhaja misel, ali bom jutri rekel, da je pospravljen v arhiv in do njega ne bom imel več drugega odnosa kot spomin na veličasten dogodek. Spodbujam vas, da skupaj odkrivamo, kakšno znamenje je na nas pustil. S katero prakso, zavzemanje za kaj bomo zazanamovani od tega kongresa. Konkreten predlog imam, da bi v letni program srečevanj naših bratovščin vključili tudi eno srečanje kot bdenje pred Najsvetejšim. Bdenje je namreč tudi ena od vzgojnih metod v klanu. Dajmo mu odrasli sakvti še bolj jasno vsebino in tudi konkretno prakso.
Vse, ki ste bili na evharističnem kongresu, spodbujam, da zapišete vaše vtise, doživetja, razmišljanja ob in po kongresu.
br. PrimožVsi vtisi so zbrani tukaj.