2. BOŽIČNA ZVEZDA ALPE ADRIA SCOUT, nedelja, 17.12.2017 KRMIN, Italija (Cormons GO, Italia)

Sprejetje Betlehemske Luči miru

2. Božična zvezda.JPG

ENE SANJE, ENO IME, ENA BESEDA

AA SCOUT + LUČ MIRU IZ BETLEHEMA

CORMONS (KRMIN), nedelja, 17.12.2017»Težko je razložiti, kako se lahko iz nekih sanj rodi ime, potem se ustvari beseda, razumljena kot v aramejščini, beseda kot trdna stvar, ki lahko daje oprejemljiva znamenja …. In sanje postanejo resničnost.

Zveza med ljudstvi, ki so bila še pred 100 leti skregana, smo, in zdaj se srečujemo in družimo, in lahko rečemo, da nam je lepo, ko smo skupaj. To so sanje, ki jih uresničujemo že nekaj let in moramo, moramo nadaljevati….«

Približno tako je danes napisal Alberto iz Benetk, eden od začetnikov ALPE ADRIA SCOUT, združenja odraslih skavtov iz Italije, Slovenije, Hrvaške in Avstrije, ki se srečujemo vsako leto tudi v predbožičnem času. Zakaj? Zato, da bi bili skupaj pod božično zvezdo, zato, da bi ohranjali prijateljstvo, da bi preživeli en lep dan, sodelovali pri štirijezični sv. maši, si podelili mir ob LUČI MIRU IZ BETLEHEMA, si zaželeli vse lepo za božične in novoletne dni in se razšli z željo, da se spet kmalu srečamo.

In vse to se je zgodilo včeraj v Cormonsu, po naše Krminu blizu Gorice. Zbrali smo se v zgodaj dopoldne, spili kavico in vroč čaj, se posladkali z odličnimi dobrotami, si ogledali krminski muzej krščanstva in njihovo bogato zbirko liturgičnih in nabožnih predmetov, ki pričajo o bogastvu vere v teh krajih. Vse podnapise in obrazložitve smo si lahko prebrali tudi v slovenščini. Ob 11h se je začela sveta maša v krasni krminski stolnici sv. Adalberta, ki jo je vodil domači župnik, sodelovali pa smo odrasli skavti in mladi krminski skavti. Na koncu smo ob betlehemski Luči prižgali naše luči in – kot vedno – zapeli v vseh štirih jezikih našo »himno« Danes je dan, ki da dal je Gospod, Questo e il di', che Signore ci da, Dies ist der Tag, den der Herr hat gemacht, Ovo je dan, što ga stvorio Bog.

Nekateri so se po kosilu vzpeli na bližnji hrib do cerkvice Matere Božje, od koder je bil čudovit razgled na zasnežene Karnijske Alpe in Dolomite v daljavi, drugi smo se sprehodili po Krminu. Druženje smo zaključili v kantini ob degustaciji vin in v velikem zaključnem krogu. Obljubili smo si, da se spet kmalu srečamo; če ne prej ob letu osorej.

Naj zaključim z besedami, ki jih je danes napisal Žarko, Buški gams:«Iz Cormonsa smo včeraj odšli s hvaležnostjo in radostjo v srcih, ker nam je bilo dano, da smo preživeli nekaj uric skupaj. Bogu hvala. Bogu hvala tudi za ta duh druženja skavtov Alpe Adria, ki mora goreti tudi v prihodnje. S svojimi sosedi moramo in hočemo sodelovati in delati za mir, se skupaj truditi za boljši svet. Dragocena so nam bila tudi srečanja s skavti iz Padove in Poleselle, ki so nas gostili, ko smo romali k sv. Antonu v Padovo. Vsa ta prijateljstva je treba gojiti tudi v prihodnje. Hvala Paolu, hvala tebi Ester, hvala vsem, ki se trudite da duh Alpe Adria veje in nas poživlja. Včeraj je bil res milosten dan.«

Ja, bil je dan, ki ga je naredil Gospod. Hvala ti, Gospod, za ta dan!

Ester, BOKSS Fužine

Marijanov pogled na dogajanje v Krminu


Pogled skozi Zoranov objektiv

Izmenjava plamena BOŽIČNE ZVEZDE ALPE ADRIA SCOUT v soboto, 17.12.2016 v Fürstenfeldu, Avstrija


15171261_10206093052480119_2589523208589625199_n.jpg
Tri skavtinje smo se kljub zelo skopemu vabilu z malo informacij odločile za udeležbo na na 1. Izmenjavi plamena BOŽIČNE ZVEZDE ALPE ADRIA SCOUT v soboto, 17.12.2016 v Fürstenfeldu, Avstrija. Vse smo se že večkrat udeležile mednarodnih srečanj Alpe Adria in vemo, da je to srečanje priložnost za navezovanje osebnih stikov med skavti iz različnih dežel, pa tudi predstavitev svoje domovine drugim. Vemo, da smo različni, vendar nas ta različnost bogati in vedno znova smo veseli, ko srečamo skavte, s katerimi smo že kdaj preživeli lepe skupne trenutke na srečanjih v Benetkah, Celju, St. Georgen – u, Trstu, Solčavi, na Reki, v Roveretu pa tudi na Monte Summanu, v Limbergu ali v Kančevcih. Čeprav govorimo različne jezike, so dnevi pred Božičem tisti ko zaželimo drug drugemu mir, ko lažje utrdimo kako prijateljstvo ali vzpostavimo novo znanstvo. Morda se je ta dogodek včasih imenoval izmenjava Luči miru iz Betlehema, sporočilo je pa ostalo enako. Tako Luč miru iz Betlehema, kot Božična Zvezda Alpe Adria Scout nas vodita pred skromen hlevček,
kjer se skupaj zberemo pred Detetom v miru, tako kot pastirji v skupni molitvi za mir med narodi in ljubezen med ljudmi.

Slovenci imamo še posebno nalogo, da vzpostavljamo in vzdržujemo povezavo z našimi brati zamejskimi Slovenci in da postavimo našo Slovenijo na zemljevid dežel Alpe Adrija in jo dostojno in ponosno zastopamo. Vsak trenutek je potrebno izkoristiti za to, da se srečamo in tkemo medsebojno prijateljstvo.

Utrinki Božične zvezde

Dve Mariji in Štefka smo sklenile, da se srečanja .Izmenjave plamena Božične zvezde Alpe Adria Scout udeležimo. Ker je Fürstenfeld blizu Madžarske meje in je pot do njega iz Ljubljane kar dolga, smo se odločile, da bomo izvedle kar Zimovanje Božične Zvezde. Nastanile smo se v Rogašovcih, ki so blizu avstrijske meje v prijetnem apartmaju, ki je bil naša izhodiščna točka, oddaljena pol ure vožnje od kraja dogodka.
Glavni cilj, ki smo si ga zadale je bil, da se srečanja udeležimo z velikim veseljem in da veselje in pripravljenost delimo z drugimi udeleženci.
Iz podatkov, ki so nam bili na voljo smo ugotovile, da gre za zvezdo, da pa to zvezdo simbolizira sveča. Odločile smo se, da v petek izvedemo delavnico, na kateri bomo pripravile nekaj zvezd, ki jih bomo kot izraz veselja, miru in prijateljstva podarile udeležencem tega srečanja. (Po izvedeni delavnici smo mojstrice za izdelavo origami božičnih zvezd.)

Prihod v Fürstenfeld v soboto je prava avantura. Mestece je zelo prijetno, majhno, prostih parkirnih mest pa ni prav veliko. Razen za nas, ki smo pod posebnim božjim varstvom in v neposredni bližini cerkve najdemo napol prazno parkirišče poleg gasilnega doma, ki ga obnavljajo. Zdi se nam kot mali čudež, kot zvezda, ki nas vodi. Potem gremo preverit, ali je cerkev v bližini posvečena sv. Johannesu. Nikogar ni tam, da bi se prijavile, ampak cerkev je prava. Naenkrat slišimo glas Igorja, skavta iz Trsta, ki se po telefonu pogovarja s Paolom. Druga zvezda vodnica. »Imamo še dosti časa, lahko si ogledamo mesto«, pravi Igor. In gremo po mestu. Srečamo avstrijske skavtinje. Čudežno znam nemško. Da se ob 11 uri dobimo pred cerkvijo, so rekle. Tretja zvezda vodnica. In tako dalje in tako naprej. Nekaj zvezdic smo že razdelile.

Vestne, vedno pripravljene slovenske skavtinje gremo pred cerkev že malo pred določeno uro. Tam spet srečamo Igorja, ki nas vpraša, ali imamo slovensko zastavo. Ne, seveda ne, kdo bo pomislil na to? Igor, seveda!!! Samo kdo jo bo nosil, da bo Slovenija zastopana kot si zasluži? Štefka to nalogo s ponosom in veseljem sprejme. »Ali imate Slovenci svečo?« sprašuje Paolo. Da, seveda (dobro, da kaj objaviš na Facebooku) in Marija že drži našo svečko v roki. Kdo bo nesel svečo Slovenske zamejske skavtske organizacije? Igor že nosi zastavo! Ni težav, saj smo tri in vsaka s svojo nalogo. Slovenijo zastopamo z veseljem in sprejmemo vse, kar je potrebno. Nosimo zastavo in sveče, beremo pri maši.
Tudi v Fürstenfeldu se sliši slovenska beseda! Pozdrav slovenskih zamejskih skavtov in slovenskih skavtov: vse misli usmerjene v željo po novih srečanjih, da se plameni božičnega pričakovanja združijo v eno zasvetijo in nam kažejo pot, kot jo je s svojo svetlobo kazala Božična zvezda, ko je zbrane vodila k Sveti družini. Tudi gospod škof kratko in jedrnato podeli z nami nekaj misli, ki jih kasneje lahko poslušamo tudi Italijani in mi, vsak v svojem jeziku. Če najdete gospoda škofa med slikami, boste morda začutili njegovo gorečnost in željo, da prenese na nas navdušenje za dobro. Skupna misel prošenj vseh narodov je mir, sprejemanje pomoči potrebnih, medsebojna ljubezen, pa tudi hvaležnost da smo poznali tiste, ki so živeli med nami, pa so se poslovili.

Zdi se, da nas vodi cel roj zvezd vodnic. Čutimo, da je prav, da smo sledile prvi zvezdi in se odločile priti. Ko pride čas, se bomo kot pastirji vrnile v naše vsakdanje življenje. Napolnjene s hvaležnostjo in veseljem, saj smo odkrile, da v Fürstenfeldu deluje močna ekipa več kot 40 skavtskih dam, ki so nas pripravljene sprejeti in nam pripraviti nepozabno doživetje in da skavtski duh še vedno živi med nami, če smo ga pripravljeni doživeti.

Naša odisejada v soboto popoldan in v nedeljo pa je že druga zgodba, ki vam jo zaupamo na duhovnih vajah v Kančevcih, če vas bo zanimalo. Takrat si boste lahko ogledali tudi knjižico, ki so jo pripravili Avstrijci za sodelovanje pri maši in slikovne utrinke z vseh dosedanjih srečanj Izmenjave Luči miru iz Betlehema, s katero so nas presenetili Italijani.

Marija - vztrajna bobrovka

Esterino poročilo iz Fürstenfelda

ODRASLI SKAVTI REGIJE ALPE-ADRIA V FUERSTENFELDU

Vsako leto v predbožičnem času se odrasli skavti iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Avstrije zberemo ob izmenjavi Luči miru iz Betlehema, letos pa smo se prvič srečali ob BOŽIČNI ZVEZDI. To srečanje in druženje so organizirale skavtinje iz mesta FUERSTENFELD v JV Avstriji. Zbrali smo se v soboto, 17.12., kot ena velika družina (to je bilo tudi geslo srečanja), da bi si pod božično zvezdo izmenjali plamen miru, bratstva in prijateljstva, da bi se družili in spoznavali in si zaželeli vse lepo za božične in novoletne dni.

Sredi dopoldneva smo se zbrali v velikem začetnem krogu pred njihovo mestno cerkvijo sv.Janeza Krstnika, kjer so nas pozdravili domači skavti, regijski načelnik avstrijskih odraslih skavtov, g. župan Werner Gutzwar, domači župnik g. Alois Schlemmer, g. diakon Michael Gruber, cela četica ministrantov in g. škof Wilhelm Krautwaschl, ki je tudi vodil slovesno skavtsko sv. mašo. Vse se je dogajalo v štirih jezikih: pozdravi ob prinašanju sveč pod božično zvezdo, berilo, evangelij, prošnje, zahvale, pa tudi petje odlično pripravljenega in ubranega skavtskega zbora na koru. Ob združenem plamenu vseh sveč smo prižgali vsak svojo svečko in po cerkvi se je razlegala pesem: »Danes je dan, ki ga dal je Gospod..., Dies ist der Tag, den der Herr hat gemacht..., Ovo je dan, što ga stvorio Bog..., Questo e il di, che Signore ci da... .«
Cerkev je bila polna, zagorele so vse svečke in g. škof nam je pred blagoslovom zaželel veliko miru, topline in prijateljstva in nas pozval, naj delamo za mir, naj podiramo pregrade v naših glavah in v našem razmišljanju, naj podiramo zidove in ograje ter gradimo mostove prijateljstva.


Po maši je sledilo skupno skavtsko kosilo v hiši Grabher-Haus, kjer so pri strežbi pomagali tudi mladi skavti. Kosilo je bilo odlično, pecivo in kavica po kosilu prav tako. In prišel je čas, da se razidemo, še prej pa smo si voščili in izmenjali simbolična darila.
V zaključnem krogu pred hišo smo skupaj zapeli:
»Prišel je čas slovesa bratje,
oditi moramo,
razidimo se v upanju,
da se spet vidimo... » in odšli zadovoljni vsak na svojo stran, saj je bil za nami res lep dan, ki ga je naredil Gospod. Mi smo mu pa pomagali.....

Slike z izmenjave


Ester
IZMENJAVA LUČI MIRU MED SKAVTI ALPE ADRIA
Tudi letos smo si odrasli skavti regije Alpe Adria simbolično izmenjali Luč miru iz Betlehema. V nedeljo, 20.12., smo se zbrali v Roveretu v severni Italiji na zelo simboličnem mestu - pod ZVONOM MIRU. Na veliki ploščadi nad mestomstoji mogočen zvon miru. Idejo zanj je dal lokalni župnik, ki je želel, da bi bil ta zvon
spomin na vse, ki so izgubili življenje v I. sv.vojni in opomin za vse, da se kaj takega nebi ponovilo nikoli več. Zvon so izdelali iz ostankov topov iz vseh držav, ki so bile udeležene v tej vojni.
Prvi zvon so izdelali leta 1924 v Tridentu, leta 1939 so ga pretalili v Veroni in naslednje leto je bil vrnjen v Rovereto. Zaradi razpoke so ga potem pretalili še enkrat. Ta zvon je največji zvon na svetu. Še vedno zvoni vsak večer in udari kar 100x . V spomin in opomin!
In prav pod tem zvonom se nas je zbralo 276 odraslih skavtov, da bi prižgali plamen miru in ga odnesli s seboj v svoje družine, na svoje domove, v skavtske bratovščine, med znance in prijatelje... V tem skavtskem letu smo skavti Alpe Adria GRADILI MOSTOVE na našem jamborettu v Avstriji in to srečanje ob Luči in z Lučjo poimenovali LUČ, MOST MIRU.

Po zelo lepi slovesnosti smo odšli v cerkev sv.Družine, kjer smo imeli sv. mašo,
ki jo je vodil tridentinski škof msgr. Luigi Bressan.Peli in molili smo v jezikihAA regije, izrekali prošnje, zmolili Očenaš skupaj vsak v svojem jeziku in prisluhnili škofovi pridigi, v kateri je poudaril, da nas morajo v tem nemirnem in nevarnem času povezovati mostovi miru in ne bodeče žice, ljubezen do vsakega, ne glede na barvo kože, kulturo in veroizpoved in molitev za mir, upanje in ljubezen.

Velik zaključni krog nas je povezal v veliko skavtsko družino. Izmenjali smo si
voščila in simbolična darila in obljubili, da bomo sledili besedam papeža Frančiška,
ki je v predbožičnem času rekel:" Moramo se potruditi, da delamo za mir in gradimo
mostove medsebojne povezanosti, saj smo vsi bratje."

Ester

Marijanove slike
Rovereto.jpg
rovereto lmb 3-1.jpg
rovrreto lmb 6.jpg


LUČ MIRU JE ZASVETILA TUDI NA LJUBELJU

Tudi letos, že devetič povrsti, smo slovenski odrasli skavti odnesli Luč miru iz Betlehema avstrijskim
prijateljem na Ljubelj. V soboto, 19.12., v zgodnjem večeru smo skavti iz Jesenic, Kranja in Fužin skozi tunel odšli na avstrijsko stran. Prvo presenečenje je bil razsvetljen mejni prehod in nekaj policistov ter
vojakov na njem. Približali so se nam in vprašali kaj se dogaja. Ko so jim avstrijski skavti povedali,
da smo jim Slovenci prinesli Luč, da bomo skupaj zmolili in zapeli, so se spoštljivo umaknili.

Srečanje je bilo prisrčno. Pozdravili smo se, zmolili skupaj Očenaš, z našo lučko prižgali avstrijske lučke in prebrali letošnjo poslanico. Oni so nam na orglice zaigrali nekaj božičnih pesmi, mi pa smo njim zapeli Sveta noč, blažena noč.....
Avstrijski skavti so nam postregli z vročim čajem in piškoti in nas obdarili z lesenimi obeski za drevešček ter pogačami za ptičke, ki so jih za nas izdelali njihovi skavti. Našo Luč smo odnesli tudi policistom in vojakom na mejo in jim zaželeli lepe praznike in mir za vse prihodnje dni. Presenečeni in veseli so se nam iskreno zahvalili.

Še nekaj časa smo ostali skupaj, se družili v pogovoru in pesmi in si obljubili, da se prihodnje leto
srečamo z Lučjo in ob Luči na naši strani tunela. Ker bo to deseto srečanje, ga bomo naredili bolj slovesnega. Kako? Tako, da bo vsem lepo! Za konec smo skupaj ob spremljavi orglic zapeli Angelčka, si voščili mir in blagoslov za vse prihodnje dni in se po skavtsko poslovili.
external image cleardot.gif
Ester
ljubelj4.jpg

ljubelj1.jpg
ljubelj3.jpg
ljubelj2.jpg12.12.2015
Sprejem Luči miru iz Betlehema na Dunaju
Regijski sprejemi
13.12.2015
Domžale, pričetek ob 16 uri, sveta maša ob 18 uri
Maribor, pričetek ob 15 uri, sveta maša ob 16 uri, potem pohod po Mariboru z lučkami
Ajdovščina – pričetek ob 15 uri, zbiranje že prej, sveta maša ob 16 uri.
16.12.2015
Praznovanje 25 let LMB – sveta maša pri frančiškanih v Ljubljani
19.12.2015
external image placeholder?w=243&h=160
Prihaja najlepši čas v letu, čas družinskega praznovanja, čas prijateljstva, čas za mir, čas za doživljanje božične skrivnosti.
Vse je tako lepo deliti in tudi jeseniške GRČE bomo, kot že devet let delili LUČKO MIRU, našim prijateljem onstran predora Ljubelj v Avstrijo.
Srečali se bomo v soboto, 19.12.2015, ob 18:30, ko bo Lučka na poti skozi predor zasijala temno, z zvezdami posejano nebo, ki ne pozna meja.
Povabljeni prav vsi, ki želite z nami deliti MIR in SVETO.
Dobimo se ob 18. uri na slovenski strani predora.
Dogodek se začne ob 18:30 na avstrijski strani, odhod izpred tunela pa je ob 18:00
30.12.2015
ob 15. uri, kaj več pa še dopišem, ko bo znano. Pletna je ta dan brezplačna.


PROTOKOL

14.12.2015
Ob 11:30 Kabinet predsednika državnega zbora
15.12.2015
Ob 15:00 Varuh človekovih pravic
15.12.2015
Ob 10:00 Urad za mladino
15.12.2015
Ob 11:30 Urad predsednika Republike Slovenije
17.12.2015
Ob 10:00 Generalna policijska postaja
18.12.2015
Ob 10:00 Urad za verske skupnosti

=

=

Luč miru iz Betlehema (LMB)


lmb.jpg

Luč miru iz Betlehema (LMB) je tradicionalna decembrska akcija, ki v sebi nosi sporočilo miru in medsebojne povezanosti.
Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) vsako leto s pomočjo Zveze tabornikov Slovenije (ZTS), Zveze bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS) in Slovenske zamejske skavtske organizacije (SZSO) prinese plamen iz Betlehema v slovenske domove.

Odrasli skavti iz skupnosti Alpe-Jadran (Avstrija, Hrvaška, Italija, Slovenija) si vsako leto izmenjamo luč miru na skupnem srečanju.


Odmevi 2014IZMENJAVA LMB --PRINAŠAM LUČ---PODARJAM MIR

V soboto 20.12 2014 smo se zbrali odrasli skavti Alpe-Jadran v 120.let stari Celjski vojašnici. Prišli smo iz Slovenije, Zamejstva, Italije, Avstrije in Hrvaške.Po sprejemu, okrepčilu in pozdravih smo se razdelili v skupine in si pod vodstvom mladih skavtov ogledali Celjske zgodovinske znamenitosti. Začutili smo utrip knježjega mesta in sedeža škofije. Sveta maša v stolnici,ki jo je daroval g.škof Stanislav Lipovšek ob somaševanju več duhovnikov nas je povezala med seboj in z našim Gospodom."Kako dobro in prijetno je ko bratje in sestre v skavtstvu združijo skupaj v molitvi,"Gradijo mostove miru,spoštovanja in medsebojnega prijateljstva.To je kot blagodišeč vonj kadila pred našim Bogo.Skupni agape pa nam je pričaral občutek hvaležnosti za zemeljske dobrine in za vse kar nam Bog daje tre sporoča po ljudeh.Pa ponesimo to luč miru v ta naš svet,v naše domove in naše dežele...do skrajnih mej sveta.Hvala vsem ki so se potrudili,da smo se prijetno počutili in vse to organizirali.Razšli smo se z upanjem,da se prihodnje leto spet srečamo.Vesel božič in srečno novo leto želi marljiva ježevka Marija iz bratovščine ježev.

Izmenjava Luči miru v Celju


2013
Izmenjava LMB Trst 2013

2012
LMB 2012

2011
Izmenjava luči miru iz Betlehema - 2011 St. Georgen - Avstrija

2010
Luč miru 2010 Solčava - Slovenija

2009
Luč miru 2009 Benetke - Italija

2008
Luč miru 2008 Reka - Hrvaška

2007
Luč miru 2007 Breže - Avstrija

2006
Luč miru 2006 Stična - Slovenija