Začetek skavtskega leta v Cerknem 3.10.2015

KAJ IMAJO SKUPNEGA SKAVTI, DIVJE BABE,
LEPO VREME IN NEANDERTALCI?

Čuden naslov, mar ne? Ja. Čuden in malo skrivnostno zapleten za tistega, ki ne ve, kaj se je danes dogajalo. Za vse tiste pa, ki smo bili danes na srečanju ob začetku novega odraslo-skavtskega leta v Cerknem, je ta zapletena kombinacija čisto preprosta in čisto razumljiva.
Kaj imajo torej skupnega odrasli skavti, Divje babe, lepo vreme in neandertalci ??? Veliko, zelo veliko! Veliko skupnega imajo. Prav zares!

Pa pojdimo lepo po vrsti:
Odrasli skavti smo bili danes, v soboto 3. 10., povabljeni k bratovščini v CERKNO, ki je pripravila srečanje ob začetku novega skavtskega leta. Zanimivo vabilo je obetalo pestro dogajanje: prihod, pogostitev, pozdravni govor g. župana, kratko bogoslužje, odhod v Šebrelje, sv. mašo v Šebreljah, skupno kosilo, ogled Divjih bab in zaključek. Niti slaba vremenska napoved ni bila ovira, da ne bi šli, saj je Darja (vodja bratovščine) napisala, da imajo pripravljen program tako za sončno kot za deževno vreme. Pa še to zraven, da slabega vremena za skavta sploh ni. Res je tako !!!

In smo šli. V sivo, deževno, megleno in neprijazno jutro. Dež je padal vso pot in močno ovinkasta cesta od Logatca naprej je bila spolzka in neprijazna. Sprejem cerkljanskih skavtov v obnovljenem obnovljenem župnišču pa zelo prijazen in topel. Kava, čaj, pecivo, ocvirkovka, grozdje, jabolka in žižule, uradna prijava, kupček »lokalne literature« in obesek DEUJE BABE – CERKNO 2015 za na rutko. Zanimivo. Obetavno.
Prenehalo je deževati – menda so dež pregnale deuje babe (= beri: tiste divje babe iz naslova zgoraj!) in v krogu zunaj nas je prijazno pozdravil župan Cerknega g. Jurij Kavčič. Potem smo bili povabljeni v cerkev sv. Ane, kjer nas je prav tako prijazno pozdravil župnik, g. Zoran Zornik.
Začeti skavtsko leto s kratkim bogoslužjem, zapeti za uvod S SKUPNO PESMIJO PROSIMO IN PONIŽNO VSI MOLIMO... je bilo nekaj zelo lepega in silno pomembnega!!! Spomnilo me je na stari slovenski pregovor, ki pravi: » Z BOGOM ZAČNI VSAKO DELO, DA BO DOBER SAD IMELO.«

Vrnili smo se v župnijsko dvorano, kjer nam je g. Oblak, lokalni zgodovinar in zaposlen v muzeju v Cerknem predstavil zgodovino te »DEŽELICE NA OBROBJU«. Kratko, jedrnato in zelo pregledno. Res lepo.

Potem smo se v dolgi koloni avtomobilov odpeljali proti vasi ŠEBRELJE, na Šebreljsko planoto, tja nekam med cerkljanske hribe in se ustavili pred cerkvijo sv. Ivana. Ni deževalo, megle so se čisto počasi dvigale iz doline, oblaki tam zgoraj so se počasi trgali in dalo se je slutiti, da se za njimi skriva sonce.

Razdelili smo se v dve skupini, dobili prijazno vodičko in pred tablo izvedeli, da gremo v ARHEOLOŠKI PARK DIVJE BABE. Šli smo do obeh paleolitskih najdišč Divje babe 1 in 2, imeli
možnost stopiti v jamo, ki jo še raziskujejo, zvedeli (skoraj) vse o 50.000 let stari piščali, o najznamenitejši najdbi arheoloških izkopavanj, ki jo je lahko izdelal le neandertalec in ki še vedno buri duhove arheoloških strokovnjakov po svetu. Izdelana je iz leve stegnenice mladega jamskega medveda, v katero je neandertalec s kamnitim ali koščenim orodjem naredil štiri luknjice in rezilni rob na ustniku. Predstavlja nov dokaz, da je bil neandertalec popolnoma razvito duhovno bitje, ki je bilo sposobno ustvarjati tudi glasbo. Zanimivo. Skoraj neverjetno.
Znani umetnik, Makedonec po rodu, je na piščal poskušal zaigrati in uspelo mu je. Menda zelo lepo. Torej piščal ni samo piščal, ampak pravo glasbilo posebnega tipa.

V prijazni cerkvi sv. Ivana smo se zbrali pri sv.maši. Močno nas je nagovorila pridiga g.župnika, ki je potrkal na našo vest s tremi temeljnimi nalogami vsakega skavta, ki naj gre v preprostost, veselje in
globino. Zapeli smo Roženvenski Mariji najlepšo pesem KRALJICA VENCA ROŽNEGA...., vključili v naše prošnje novo skavtsko leto, vse naše poti, misli, delo in življenje, zmolili Očenaš zbrano, iskreno in s premislekom, si segli v roke s Frančiškovimi besedami MIR IN DOBRO in zaključili s SKAVTSKO PESMIJO.

Zunaj nas je počakal krasen jesenski dan in sonce. Prav gotovo so ga privabile DEUJE BABE, za katere smo izvedeli, da so bile dobre in prijazne, da so potolažile jokajoče otroke in da so pomagale utrujenim kmetom dokončati delo na polju in zorati njive.

Po skupnem kosilu, ki je bilo zelooooooo dobro, smo si ogledali še lepo obnovljeno župnijsko cerkev sv. Jurija v Šebreljah, potem pa v krogu pred cerkvijo zaključili naše druženje. In kako smo razdrli krog? Kaj mislite? Tako: DIVJE, DIVJE DIVJE, DIVJE, DIVJE, ..............BABE !!!!!!

Tako. Večer je in jaz pišem. Deuje babe že spijo, zvoki piščali so utihnili. Jutri bo nov dan, današnji pa bo ostal v mojem srcu kot lep, lep spomin.
Hvala za ta dan, Gospod! Hvala za ta dan, cerkljanski skavti!

Ester

Kako je Marijan videl kraje Deujih babNaše drage skavtinje in skavti nam letos pripravljajo zanimiv začetek skavtskega leta. Pravijo, da imajo pripravljen program tako za sončno, kot tudi deževno vreme. Slabega vremena za skavte ni.


Program za sončno vreme:


8:30 do 9:00
Zbiranje v župnišču v Cerknem
Šebrelje - Darija pravi, da so oaza lepote in miruebrelje.jpg
9:00
Pozdravni govor - župan
9:30
Kratko bogoslužje
9: 45
odhod v Šebrelje
12:00
Sveta maša v Šebreljah na prostem
13:00
kosilo

Ogled Divjih bab (vstopnina 4 EUR)
15h do 16h
zaključek
Darjino vabilo:
Bratovščine naprošamo za sodelovanje pri Sv. maši,( prošnje so spontane). Stroški za ogled Divjih bab http://divje-babe.si/sl/ ( ali muzeja http://www.muzej-idrija-cerkno.si/index.php/sl/lokacijerazstave/stalne-razstave/cerkljanski-muzej.html v primeru dežja) so 4 euri. Pribor za kosilo ni potrebno nasiti s seboj. Obutev naj bo primerna za dejavnost v naravi. Prijave so obvezne do srede 30. 9. 2015 na telefon 031 653 394 oglasila se bo Darija, ali el.pošto darija.tusar@siol.net

Lepo povabljeni v Cerkno pa srečno pot

BOKSS Cerkno
prisrčna veverica Darija


piščal.jpg

Začetek skavtskega leta v Cerknem 3.10.2015

Prijave do 30.9.2015 Darji (031 653 394 ) ali el.pošto darija.tusar@siol.net

več najdete tukaj


Darija je takole naslikala piščal iz Divjih bab8:30 do 9:00
Zbiranje v župnišču v Cerknem
9:00
Pozdravni govor - župan
9:30
Kratko bogoslužje
9: 45
odhod v Šebrelje
12:00
Sveta maša v Šebreljah na prostem
13:00
kosilo

Ogled sončno vremedeževno vreme (vstopnina 4 EUR)
15h do 16h
zaključek


==

==

ZAČETEK SKAVTSKEGA LETA MED GROSUPELJSKIMI KORENINAMI

Člani bratovščine odraslih katoliških skavtinj in skavtov iz Grosupljega, ki smo si nadeli ime korenine, v tem letu praznujemo 10-letnico svojega delovanja. Ker smo želeli našo obletnico kar se da lepo praznovati, smo ob začetku skavtskega leta 2014/2015 medse med prelepe dolenjske griče povabili odrasle skavte in skavtinje iz cele Slovenije. Našemu vabilu se je odzvalo 60 odraslih skavtinj in skavtov in 6 njihovih otrok iz 15 bratovščin.
Organizacija tega dogodka je našo bratovščino še bolj povezala med seboj. Na lepo sončno soboto 4. oktobra smo se zbrali pred grosupeljskim gasilskim domom. Domači skavti smo prišli že ob šesti uri, da smo vse pripravili, tako kot smo si zamislili, naše skavtinje pa so spekle domače pecivo, ki smo ga ponudili gostom. Ob pol devetih so začeli prihajati gostje in ponudili smo jim zajtrk z domačimi namazi, pecivo ter kavico in čaj. Ko smo se podprli, je bil sklican krog in naše srečanje se je uradno pričelo. Po pozdravu vodja naše bratovščine Lojzeta, nas je pozdravil tudi predsednik gasilskega društva Grosuplje g. Iztok Vrhovec in nam zaželel, da se imamo lepo. Skavti, ki so se udeležili skavtske akademije, so prejeli tudi priznanja ob uspešno končani akademiji. Tudi iz naše bratovščine je priznanja prejelo šest skavtov in skavtinj. Nato smo se razdelili v dve skupini in odšli do grosupeljske cerkve, kjer smo imeli sveto mašo. Ogledali smo si tudi razstavo v stari cerkvi. Med sveto mašo nam je gospod župnik Janez Šket, ki je tudi skavt, v pridigi obrazložil svetopisemsko zgodbo našega mozaika in nas opogumil, da nadaljujemo skavtsko pot.
Po končani maši smo nadaljevali v dveh ločenih skupinah. Prva skupina si je najprej ogledala Županovo jamo, druga pa Tabor, pozneje pa smo se zamenjali, tako da smo si vsi skavti ogledali obe znamenitosti naše občine. Naši gostje so bili po ogledu obeh znamenitosti zelo zadovoljni in so enoglasno povedali, da se bodo na obe točki še kdaj vrnili s svojimi bratovščinami ali s svojimi družinami in prijatelji. Po končanem ogledu smo se z avtomobili vrnili v grosupeljski gasilski dom, kjer so nas čakale slavnostno okrašene mize in dobro slovensko kosilo: repa, matevž in klobasa. Pa še nekaj sladkega in tekočega je bilo na mizi, na koncu pa smo se okrepili še z obvezno kavico. Med kosilom smo si ogledali slikovno predstavitev našega skavtskega delovanja v zadnjih desetih letih, ki ga je pripravil naš Janez. To je bilo zelo zanimivo, obujali smo spomine in ugotovili, da smo v zadnjih desetih letih skavtinje postale bolj blond, skavti pa malo bolj sivi. Tako je pač naše življenje.
Med kosilom so se nam pridružili tudi župan občine Grosuplje g. Peter Verlič, g. Iztok Vrhovec, predsednik gasilskega društva Grosuplje ter gospod župnik in gospod kaplan. Vse prisotne je pozdravil tudi župan občine Grosuplje in načelnik slovenskih odraslih skavtov Drago Koren, ki je vse skavte vzpodbudil, naj nadaljujemo skavtsko pot in zapustimo svet malo boljši kot smo ga prejeli. Po zaključnem krogu smo se poslovili in skavtski prijatelji so odšli na svoje domove.
Pri organizaciji našega srečanja so nam pomagali Občina Grosuplje, Krajevna skupnost Grosuplje, Pekarna Grosuplje in Krašcommerce Ljubljana. Vsem se za to lepo zahvaljujemo. Hvala tudi grosupeljskim gasilcem, ki so nam odstopili prostor, mize in parkirišče, da smo lahko medse povabili naše skavtske prijatelje. Hvala pa tudi našemu gospodu župniku za opravljeno mašo in za njegovo spremljanje grosupeljskih korenin. Hvala tudi g. Janezu Kozlevčarju za predstavitev Tabora.
Bilo nam je žal, da se kar nekaj bratovščin začetka skavtskega leta ni udeležilo, ker bi nam bilo tako lahko še lepše. Pa drugo leto!

Kristina
Skozi Ivanov objektiv

Marija vidi tako :)

DSCN2846.JPG
DSCN2851.JPG
DSCN2864.JPG


DSCN2956.JPG
DSCN2987.JPG
DSCN3003.JPGGROSUPELJSKI SKAVTSKI VITRAŽ

Grosupeljska bratovščina, ki se sedaj imenuje Grosupeljske korenine, nas je prvo oktobrsko soboto povabila na začetek skavtskega leta. Vabilo je bilo kratko in jedrnato, sicer z vsemi podatki in navodili, vendar ni obetalo prav nič posebnega. Eno skavtsko srečanje, uvodni krog, pa mašo, pa ogled grosupeljskih znamenitosti, pa zaključni krog in gremo... Zgodilo pa se je toliko lepega in zanimivega, vse je bilo pripravljeno in načrtovano do zadnje pikice in doživeli smo toliko, da je nastal en krasen skavtski vitraž.

Idejo za takšno razmišljanje in naslov sem dobila, ko sem prebrala to misel: „Nekateri dnevi se sestavijo skupaj kot en krasen vitraž. Sto majhnih koščkov različnih barv in razpoloženj, ki drug ob drugem ustvarjajo celotno sliko.“ (Maggie Stiefvater)
Ja, točno tako se je sestavil ta dan. Prihajanje in pogostitev v garaži Gasilskega doma. Mize polne drobnega peciva, slanega in sladkega, piškotkov in potic, tortic in palčk, blazinic in krogcev in minjončkov in rezin... Ja, sto in še sto majhnih koščkov, pa kava in čaj, vmes pa krasne ikebane v barvah jeseni in v barvah grosupeljske rutke: RUMENA in ORANŽNA.
Na mizah za kosilo še ni bilo posode, bili pa so krasni majhni šopki: rumeni nageljni in oranžne gerbere. V istih barvah je bila tudi dekoracija pred vrati: številka 10 , ki pomeni 10 let grosupeljskih korenin. Rumeni in oranžni so bili tudi trakci na obeskih za rutke in razdelili smo se v rumeno in oranžno skupino.

Začetni krog je bil še bolj pisan. Rutke v vseh barvah. Pozdravil nas je voditelj bratovščine, pa načelnik, g. župnik in zastopnika župana in pisana druščina je odšla k maši. Nova presenečenja: napis nad vhodnimi vrati v cerkev in zelo lepa razstava v stari cerkvi sv. Mihaela: 50 let župnije Grosuplje. Med vsemi ostalimi slikami je bilo tudi veliko fotografij mladih in starih grosupeljskih skavtov, ki aktivno sodelujejo z župnijo.
Sv. mašo smo začeli s pesmijo „PO ASIŠKEM KAMNU STOPAM...“, saj 4.10. god sv. Frančiška, ki je nam skavtom zelo blizu. Še en košček, ki je prebudil lepe spomine, na naše vsakoletne duhovne vaje v Assisiju, ko prepevamo po asiških kamnitih ulicah in s Frančiškom in Klaro pojemo hvalnico vsemu stvarstvu. Župnikova pridiga in skavtske prošnje so potrkale na našo vest: delati za mir v svetu in v domovini, za mir v srcu, za bratsko sodelovanje, odpuščanje in razumevanje. Pesem „KRALJICA VENCA ROŽNEGA...“ ob koncu maše nas je spomnila tudi na to, kako je potrebna vsakodnevna molitev.

Po maši smo se odpeljali pogledat dva znamenita grosupeljska bisera : ŽUPANOVO JAMO in TABORSKO CERKEV in ob odličnem vodstvu zvedeli veliko zanimivega. V jami smo korajžno premagali 500 + 500 stopnic in bili zato nagrajeni s pogledom v čudovit podzemeljski svet. Otroci so našli med kapniki tudi sedem pravih palčkov. Pri kapelici sv. Antona Padovanskega, kjer smo pozvonili vsak s svojo željo, smo izvedeli krasno novico: ljubljanska nadškofija je končno dobila novega nadškofa in to je postal frančiškan STANE ZORE. Vse se je nekako v pravem trenutku združilo v eno krasno sliko in naše veselje je bilo prav po Frančiškovo popolno!

Kosilo je bilo odlično in čutilo se je, da je bila glavna kuharica Tončka. Bravo Tončka in hvala! Med kosilom smo se lahko že gledali na projekciji na zidu, ki jo je pripravil Janez. Tudi zjutraj nam je vrtel pisan vitraž skavtskih dogodivščin grosupeljske bratovščine, njihovih izletov in izhodov, praznovanj in srečanj. Še na Krjavlja ni pozabil. Bravo Janez in tudi tebi hvala!
Po kosilu pa spet 100 in še 100 drobnih koščkov peciva, prijeten klepet in druženje.
V zaključnem krogu nas je pozdravil tudi grosupeljski župan in lepo je bilo slišati, da je skavtom ponudil vso podporo in pomoč. Ko bi le vsi župani bili takšni!

Ja, ko se združi toliko lepih stvari, toliko presenečenj, toliko barv, toliko dobrih novic, prijaznih obrazov in pridnih rok, iskrenih želja in veselih srečanj, potem nastane popolna slika. In to grosupeljsko skavtsko srečanje je bilo takšna slika! En krasen pejsaž. Še soncu se je zdelo fajn, zato je bilo skoraj) cel dan z nami.
Hvala ti, Gospod, za ta dan!
Ester

ZAČETEK SKAVTSKEGA LETALoški medvedi podajajo šapo
Začetek skavtskega leta 2013/14 v Škofji Loki

Praznovanje s piceki
Začetek skavtskega leta 2012/2013

Z novo energijo v novo skavtsko leto
Začetek skavtskega leta 2011/2012 v Šoštanju. Hvala, Velenjska bratovščina!!!

Začetek skavtskega leta 2010/2011
Dogodek ob začetku skavtskega leta letos organizirata BOKSS DOMŽALE in BOKSS JEŽICA

Zacetek skavtskega leta 2009/2010
Dogodek ob začetku sk. leta 2009/10 je pripravila Ribniška bratovščina v Dolenji vasi.

Začetek skavtskega leta 2008/2009
Skavtsko leto 2008/09 smo začeli v Matkovem kotu.